PKC 1

Na twee verloren finales is PKC/Hagero landskampioen 2012-2013. De Papendrechtse korfballers scoorden in een spannende finale in Ahoy een keer vaker dan Fortuna/MHIR, dat voor de pauze de beste papieren had. De ploeg uit Delft startte heel scherp aan het duel, maar moest na rust het initiatief aan het betere PKC/Hagero laten. Topschutter Barry Schep en Robbert van Buuren hielden Fortuna lang in de wedstrijd, maar het was routinier Mady Tims die uiteindelijk matchwinner werd. Haar doorloopbal 30 seconden voor tijd bleek de beslissing: 20-19.

Fortuna/MHIR troefde PKC/Hagero in de beginfase af op scherpte en agressiviteit. Cindy van Eijk, Barry Schep, Mirjam Maltha en Marcel Segaar schoten de ploeg uitPKC 5 Delft naar een 4-0 voorsprong, voordat Suzanne Struik in de zevende minuut de eerste Papendrechtse treffer liet aantekenen. PKC/Hagero kon aanvankelijk de Ahoy-ervaring niet tot uitdrukking brengen en Fortuna/MHIR dicteerde de wedstrijd. Robbert van Buuren met twee treffers achter elkaar en Barry Schep met een fraaie doorloopbal vergrootten het gat naar vijf treffers: 7-2. Pas na een kwartier groeide PKC/Hagero langzaam maar gestaag in de wedstrijd. Laurens Leeuwenhoek en Danny den Dunnen brachten het verschil terug naar twee treffers, terwijl Rutger Sijstermans met een kansje onder de korf de aansluitingstreffer tot stand bracht: 7-6. Zes minuten voor rust scoorde Den Dunnen met een spectaculair hoogstandje de gelijkmaker (8-8), maar Barry Schep antwoordde onmiddellijk met een even fraaie onderhandse vrije bal. Na de gelijkmaker van Suzanne Struik verzuimde Laurens Leeuwenhoek om de Papendrechters voor het eerst op voorsprong te zetten door een strafworp te missen. Met een schot in de zoemer bracht Mirjam Maltha Fortuna weer aan de leiding (10-9), maar door een goal van Nadhie den Dunnen gingen beide teams met 10-10 de rust in.

PKC 3Drie minuten na rust bracht Richard Kunst PKC/Hagero met een vrije bal voor de eerste keer aan de leiding, maar op dat moment stonden de schutters van Fortuna/MHIR, die even waren stilgevallen weer op. Schep en Van Buuren hielden de Delftse korfballers in de race. PKC/Hagero was qua veldspel de betere ploeg, al hield Fortuna/MHIR een reboundoverwicht en daardoor het meeste balbezit. Doordat de Papendrechters over meer schijven wisten te scoren, waren zij gevaarlijker en sloegen gaandeweg een gaatje van twee punten. Rutger Sijstermans (12-14, Laurens Leeuwenhoek (13-15) en Suzanne Struik (14-16) zorgden ervoor dat Fortuna/MHIR de gelijkmaker niet kon scoren. Maar Barry Schep wilde zoals hij had aangekondigd in zijn laatste wedstrijd niet meewerken aan een Papendrechts feest en met twee treffers bracht hij Fortuna/MHIR weer langszij, gevolgd door de 18-17 van Marcel Segaar.

In de spannende slotfase kon het duel beide kanten op, maar PKC/Hagero hield het hoofd het koelst. Na dePKC 2 negende treffer van Schep, die even daarvoor een strafworp miste, maakte Kunst van dichtbij de 19-19 en in de laatste minuut bezorgde Mady Tims met een doorloopbal PKC/Hagero de overwinning. Mirjam Maltha kon daar met een kans bij de korf in de slotseconde geen verandering meer in brengen. Terwijl Barry Schep afscheid nam voor het Fortuna-vak treurden zijn ploeggenoten en vierden de PKC-spelers met hun aanhang feest op de vloer. Suzanne Struik genoot van haar terugkeer, een jaar nadat ze met een kruisbandblessure haar Ahoy-droom in duigen zag vallen. “Dit is super. Toen ik 25 mei geopereerd werd, zei ik meteen dat ik terug zou komen met de beker in Ahoy en dat is gelukt. Ik had een doel voor ogen en heb hier soms negen keer per week voor getraind. Het team verdient dit ook zo ontzettend, als je hier drie jaar op rij staat. Het was geen goede finale, maar ik vond ons wel beter. Misschien is het de ervaring dat die bal op het laatst voor ons wel goed valt”,doelde ze op de 20-19 van Mady Tims. Over haar eigen spel: “Bij vlagen was het vandaag goed, maar het is nog niet super.”

Richard Kunst: “Nadat het twee keer niet is gelukt is het zo lekker dat je nu wel wint. In de rust waren we blij met 10-10, want we begonnen heel slecht. Maar in de eerste helft vond ik ons al de betere ploeg. We hielden het allebei spannend, wij omdat we niet scoorden. Uiteindelijk vond ik ons toch de betere ploeg.”

Thomas Reijgersberg kocht naderhand niks voor het rebound-overwicht. “ik denk dat wij het gewoon af hadden moeten maken; we kregen zoveel kansen. Als je er maar 19 maakt, weet je dat je van PKC verliest. Want die ploeg blijft altijd wel scoren”, baalde hij. Het kwartier voor rust had Fortuna/MHIR opgebroken, analyseerde Reijgersberg. “Toen scoorden we niet meer en onze aangeefpositie was vandaag ook niet super. Later ging dat weer beter, en dan zie je dat Barry een superspeler is. Ook Robbert heeft het supergoed gedaan.


Bron:  Korbal leaguewebsite.
Foto's: Peter Besemer van Korfbalfoto.nl

 

Play-off wedstrijden      
06 april      
Blauw Wit(A) - PKC/Hagero   23-29
13 april      
PKC/Hagero - Blauw Wit(A)   25-28
16 april      
PKC/Hagero - Blauw Wit(A)   26-24
       
06 april      
KZ/Hiltex - Fortuna/MHIR   26-27
13 april      
Fortuna/MHIR - KZ/Hiltex   20-21
16 april      
Fortuna/MHIR - KZ/Hiltex   27-21
       
FINALE PKC/Hagero - Fortuna/MHIR   20-19 (10-10)
Datum: 20 april 2013
Plaats: Rotterdam "AHOY"
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: Ronald Buis
Assistent: Alphonse Meijer
Juryvoorzitter: Gert Dijkstra
   
Opstelling
PKC/Hagero:

 
1ste aanval: Richard Kunst(3), Rutger Sijstermans(2), Lara Boonstoppel(2), Suzanne Struik(3).
1ste verdediging: Danny den Dunnen(3), Laurens Leeuwenhoek(3), Mady Tims(2), Nadhie den Dunnen(2).
Reserves:
Francy Crielaars, Mabel Havelaar, Suzanne Sijstermans, Esther Hendriks, Ilona van Eijk,
Tom Kalkman, Carmen de Heer, Daan Koppenol, Jeroen Euser, Corne Troost en Tim van den Berg.
Coaches: Ben Crum, Jan de Jager, Mariska Veldheer.
   
Opstelling
Fortuna/MHIR:

 
1ste aanval: Barry Schep(9), Thomas Reijgersberg, Cindy van Eijk(1), Eva van der Zon(45e min Ryanne Segaar).
1ste verdediging: Robbert van Buuren(4), Marcel Segaar(3), Mirjam Maltha(2), Kallista de Graaf.
Reserves:
Laura de Wit, Kelly Deelen, Ann Preuninger, Anita Vrijmoed, Ryanne Segaar, Karin Louwers,
Jimin de Vries, Mitch Moerman, Jeroen Preuninger, Sijmen van den Bergh, Victor Palm, Rick van den Blink.
Coaches: Ard Korporaal en Joost Preuninger
   
Scoreverloop:

0-1; Cindy van Eijk, 0-2; Barry Schep, 0-3; Mirjam Maltha, 0-4; Marcel Segaar, 1-4; Suzanne Struik, 2-4; Lara Boonstoppel, 2-5; Robbert van Buuren, 2-6; Robbert van Buuren, 2-7; Barry Schep, 3-7; Richard Kunst, 4-7; Laurens Leeuwenhoek, 5-7; Danny den Dunnen, 6-7; Rutger Sijstermans, 6-8; Barry Schep, 7-8; Nadhie den Dunnen, 8-8; Danny den Dunnen, 8-9; Barry Schep, 9-9; Suzanne Struik, 9-10; Mirjam Maltha, 10-10; Nadhie den Dunnen.
Rust
11-10; Richard Kunst, 11-11; Barry Schep, 11-12; Robbert van Buuren, 12-12; Laurens Leeuwenhoek, 13-12; Lara Boonstoppel, 14-12; Rutger Sijstermans, 14-13; Robbert van Buuren, 15-13; Laurens Leeuwenhoek, 15-14; Barry Schep, 16-14; Suzanne Struik, 16-15; Marcel Segaar, 17-15; Mady Tims, 17-16; Barry Schep, 17-17; Barry Schep, 17-18; Marcel Segaar, 18-18; Danny den Dunnen, 18-19; Barry Schep, 19-19; Richard Kunst, 20-19; Mady Tims.


VERSLAGEN
PKC/Hagero
PKC/Hagero begon nerveus aan de wedstrijd en kwam niet tot scoren, o.a. een gemiste strafworp : Fortuna profiteerde en liep al snel naar een 0-4 voorsprong. Suzanne Struik, back in AHOY, tekende de eerste score van de Papendrechters vervolgens aan: 1-4, waarna Lara Boonstoppel voor de 2-4 zorgde en de wedstrijd ook voor PKC/Hagero was begonnen. Fortuna/MHIR had overwicht in de rebound in deze fase, waardoor PKC/Hagero niet echt kon bijkomen en Fortuna/MHIR liep naar 2-7 uit. Aanleiding dus tot een Timeout voor het trainerskoppel uit Papendrecht, waarna PKC/Hagero langzaam kon aansluiten: 4-7 en 5-7 halverwege de eerste helft. Rutger Sijstermans zorgde voor de 6-7 en bracht PKC/Hagero daarmee weer helemaal terug in de wedstrijd. Langzaam greep PKC/Hagero het initiatief, het onderschepte vaker de bal in de verdediging en begon ook in de rebound wat beter te functioneren. Bij 8-8 was er weer evenwicht, na een fantastische omdraaibal van Danny den Dunnen. Met nog vijf minuten op de klok, bij 9-9, mistte PKC/Hagero de kans op voorsprong middels een strafworp, waardoor Fortuna/MHIR haar kans greep: 9-10. Vlak voor rust bracht Nadhie den Dunnen PKC/Hagero weer langszij: 10-10.
Rust in AHOY dus met evenwicht in in de scores.

11-10 na twee minuten spelen in het tweede deel bracht PKC/Hagero voor het eerst in deze finale op voorsprong, waarna er een heel rommelige fase van beide kanten volgde en er minuten lang niet werd gescoord. Barry Schep bracht het scoren weer op gang met de 11-11, waarna de Delftenaren weer op voorsprong wisten te komen: 11-12. Weer werd het gelijk door een buzzerbeater van Laurens Leeuwenhoek: 12-12.

De wedstrijd leek vervolgens langzaam in het voordeel van de Papendrechters te gaan kantelen: het kreeg meer grip en rebounds en via Lara en Rutger werd het ineens 12-14. Fortuna/MHIR kwam weer terug bij 13-14. Het gaatje werd weer twee door Laurens: 13-15 maar Barry Schep counterde direct: 15-14, waarna Suzanne Struik weer de 16-14 aantekende. Verder uitlopen lukte niet... 16-15...en toch weer 17-15 via Mady. Nog minder dan tien minuten was er toen nog maar te spelen. 17-16 door Barry Schep met nog acht minuten te gaan. De spanning groeide en groeide... de laatste vijf minuten gingen in bij 17-17 door Barry Schep.
Bij PKC/Hagero lukte het scoren niet meer, Marcel Segaar lukte dat wel: 17-18. Direct weer antwoord via Danny den Dunnen: 18-18. Via een strafworp kwam Fortuna/MHIR weer op voorsprong, maar Richard Kunst tekende weer voor de gelijkmaker: 19-19 met nog drie minuten te spelen... nog twee minuten.... 20-19 via een doorloopbal van Mady met nog maar één tel op de schotklok... nog één minuut te spelen....rebound voor PKC/Hagero... dit moet de beslissing zijn... nog dertig seconden...Toch nog de laatste kans voor Fortuna...mis.

20:45 uur: PKC/Hagero is de nieuwe LANDSKAMPIOEN.....

Tranen bij Ben Crum, hij wordt door iedereen geknuffeld... zijn eerste zaaltitel is dan toch een feit.
En tranen bij Suzanne Struik... wat een come-back !!!
Wat mooi voor Mady.... de winnende... hoezo belangrijk voor het team ???
Wat een prestatie van al onze YOUNGSTERS !!!
Wat een mooi League seizoen !!!

Volgend jaar dus PKC/Hagero in de Europacup in eigen hal....

PKC/HAGERO... DE GROOTSTE.... DE GEKSTE.... DE BESTE....
KAMPIOEN VAN DE KORFBALLEAGUE/WERELDTICKETS....
AHOY IS VAN HET GROEN EN WIT.....

DE DUBBEL IS VOOR PAPENDRECHT !!!!!  PROOST !!!!
Bron: PKC/Hagero.Fortuna/MHIR.
Zo'n 500 rood-witte supporters gingen er rond 19.15 uur afgelopen zaterdagavond eens goed voor zitten. DE finale van het Wereldticket Korfbal League seizoen 2012/2013 tussen Fortuna/MHIR en PKC/Hagero. Wat de gedroomde afscheidswedsrijd van Barry Schep moest worden draaide uit op een niet goede, maar wel heel spannende finale. Een finale waarin Fortuna/MHIR flitsend startte (4-0, 7-2) maar in de eerste helft de voorsprong niet vast kon houden (rust: 10-10). In de tweede helft wisten 'wij' het benodigde schotpercentage niet meer te halen en zagen toe hoe Mady Tims 1 minuut voor tijd het winnende doelpunt maakte (19-20).

Teleurstelling en tranen op de tribune en het veld. Barry kreeg toch nog zijn momentje doordat voorzitter Wim hem heel attent met een bos bloemen de hoek van de zaal in dirigeerde waar het Fortuna-publiek stond. Een staande ovatie viel hem ten deel. Een groot sportman die terug kan kijken op een fantastische carriere!

's avonds in de kantine was het feest er niet minder om. Tweede van Nederland is ook zeker iets om trots op te zijn en de ploeg werd dan ook met rood bengaals vuurwerk binnen gehaald en het feest duurde nog tot in de kleine uurtjes.
Bron: Fortuna/MHIR.

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen