Dalto 1 3

De Nationale korfbaldag bij Avanti. Een mooie locatie, alles goed georganiseerd en veel publiek. Helaas ook heel veel wind en die zou in alle finales een bepalende faktor zijn. Want het gewone spel spelen was haast onmogelijk met windkracht 5/6. Ron zei vooraf: "degene die vandaag het slimst speelt, wint". Daarnaast was de speelwijze van Dalto er op gericht om vooral de heren van DeetosSnel/Volhuis van het

scoren te houden. Dat betekende dat de dames meer risico moesten nemen en zich moesten laten zakken. De eerste tien minuten was het erg zoeken naar de combinaties, van welke kant kon er het beste worden aangevallen en waar liggen de kansen. DeetosSnel opende vanachter de korf de score, maar in een windstil moment gooide Jelle de bal er ook in. De ploegen waren volleidg aan elkaar gewaagd en de taktiek om de dames te laten zakken werkte, alleen namen de Deetos dames de scorende rol van de heren over. Barbara scoorde uit een doorloopbal de 1-2 en DeetosSnel in de volgende aanval de 2-2. Dit was de stand na 11 minuten spelen. Jorrit schoot raak en DeetosSnel deed weer hetzelfde. De ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe, alhoewel Dalto wel steeds als eerste scoorde. De ploegen werkten hard en hadden heel veel schoten nodig om tot scoren te komen, maar met die wind kon dat haast niet anders. Otto verzilverde een zelfverdiende strafworp en een omdraaibal van DeetosSnel bracht de stand op 4-4. Lieveke koos haar moment goed uit, want het was weer even windstil, maar weer DeetosSnel voor de 5-5. Net voor rust had Paula Dalto weer op voorsprong geschoten en de bal had toen in de ploeg moeten blijven. Dat lukte niet zodat DeetosSnel nog de kans kreeg om gelijk te maken. Zo ging de rust in met 6-6 en was alles nog mogelijk.

Na rust scoorde DeetosSnel als eerste, maar nu was het Jesper die het antwoord klaar had. De aanvallen moesten nu vanachter de korf, zodat de speelruimte welDalto 1 2 klein werd, maar er werd wel geduldig gespeeld en alleen goede kansen werden genomen. Jorrit schoot prachtig raak, maar een strafworp betekende weer een gelijke stand. Dalto nam nu even het initiatief in handen en liep in korte tijd uit naar 8-12 (Jelle, Jorrit, Paula en Barbara) met snelle combinaties en de wedstrijd leek gespeeld. Toen stonden echter de dames van DeetosSnel op en gingen scoren. Knap, want normaal gesproken zijn het toch de heren die de doelpunten maken. DeetosSnel kwam steeds dichterbij en de Dalto 1 1voorsprong leek in het niets te verdwijnen. Toch zorgden Jesper, Jorrit en Jelle ervoor dat Dalto steeds aan de goede kant van de score bleef. En dan de slotminuten, zenuwslopend met een 15-16 stand. Ilona was in het veld gekomen en één van haar fraaie acties leverde een strafworp op. Otto moest heel lang wachten voordat hij de stip mocht nemen. Hoe moeilijk is het dan om je koppie erbij te houden. Heel moeilijk en de strafworp ging mis. In de tegenaanval scoorde DeetosSnel, maar de scheidsrechter durfde het aan om voor verdedigd te fluiten (Jelle, onze held!). De bal ging nog een keer naar de aanval van Dalto, maar dat duurde de scheidsrechter te lang, nog weer een aanval van DeetosSnel, fluit nou af.........fttttt. Yes, gewonnen en wat een ontlading. Wat een prachtig spektakel, wat een prachtig publiek, wat een huldiging, wat een wedstrijd, wat een teamprestatie, wat een seizoen. D-side, wat hebben jullie weer je best gedaan en dan de ontvangst bij de kantine, hartverwarmend. We hebben van jullie genoten.

En volgend jaar weer, want dit smaakt naar meer... Driebergen is weer op de kaart gezet.

Ilona, Jorrit, Maarten, Anke en Sietske hartstikke bedankt voor jullie inzet en mooie momenten. We gaan jullie missen!

Bron: Website DaltoKruisfinale Thuiswedstrijd - Uitwedstrijd    
1 Blauw Wit - DeetosSnel/Volhuis   16-17
2 Dalto - DOS/Engeldot   21-16

 

FINALE Dalto - DeetosSnel/Volhuis  16 - 15 (6 - 6)
Datum: 16 juni 2012
Plaats: Pijnacker, Organisatie Avanti
Toeschouwers:  
Scheidsrechter: A. Visser
Assistent: A. Arnoldus
   
DeetosSnel/Volhuis: Francy Crielaars, Joan Vos, Danielle Kerkhoven, Fenna Zwang,
Robin Ouwerkerk, Johannis Schot, Raymond Witvliet, Joris Keeman.
Reserve: Rachelle Koch, Manon van Herk, Daphne Zwang, Bo van Bodegraven, Rosanne Huurman, Mike Bezem, Patrick Muurling, Bjorn van Rosmalen, Jilmar Dubbeldam.
Trainer/Coach: Harry Kelderman
Trainers: Dennis Voshart, Patrick den Hertog.
Verzorger: Rogier van Someren.
Teambegeleider: Jeroen Klein.
   
Dalto: Lieveke Meiling, Kaylee Alblas, Barbara Brouwer, Paula Bos.
Jorrit Bergsma, Otto Fabius, Jelle Steenbeek, Jesper Oele.
Reserve: Sietske van de Sande, Anke van der Mel, Lies Ockeloen, Marlies Dingemans, Paula Bos, Dide van Eck, Rene Siedsma, Rudo Schulting, Danny Schulting, Dennis Brunt, Maarten Groot Hulze,Marvyn Toonen.
Trainer/Coach: Ron Steenbergen.
Trainer: Edward Jonkman.
Teammanagers: Olga Brunt en Desiree Brouwer.
   
Scoreverloop: 3e min; Francy Crielaars 0-1(afstandsschot), 4e min; Jelle Steenbeek 1-1(afstandsschot), 9e min; Barbara Brouwer 2-1(doorloopbal), 10e min; Robin Ouwerkerk 2-2(afstandsschot), 11e min; Jorrit Bergsma 3-2(afstandsschot), 14e min; Johannis Schot 3-3(afstandsschot), 29e min; Otto Fabius 4-3(strafworp), 30e min; Danielle Kerkhoven 4- 4(afstandsschot), 30e min; Lieveke Meiling 5-4(afstandsschot), 31e min; Francy Crielaars 5-5(afstandsschot), 31e min; Paula Bos 6-5(afstandsschot), 34e min; Daphne Zwang 6-6(doorloopbal).
Rust.
36e min; Johannis Schot 6-7(afstandsschot), 37e min; Jorrit Bergsma 7-7(strafworp), 41e min; Jesper Oele 8-7(afstandsschot), 42e min; Raymond Witvliet 8-8(afstandsschot), 42e min; Jelle Steenbeek 9-8(afstandsschot), 44e min; Jorrit Bergsma 10-8(afstandsschot), 45e min; Paula Bos 11-8(afstandsschot), 48e min; Barbara Brouwer 12-8(afstandsschot), 49e min; Johannis Schot 12-9(strafworp), 50e min; Joan Vos 12-10(afstandsschot), 53e min; Otto Fabius 13-10(strafworp), 53e min; Daphne Zwang 13-11(afstandsschot), 54e min; Jorrit Bergsma 14-11(strafworp), 56e min; Francy Crielaars 14-12(afstandsschot), 57e min; Daphne Zwang 14-13(afstandsschot), 57e min; Jesper Oele 15-13(afstandsschot), 60e min; Joan Vos 15-14(afstandsschot), 64e min; Jelle Steenbeek 16-14(korte kans), 64e min; Daphne Zwang 16-15(afstandsschot).


Verslag DeetosSnel.
Op de goed georganiseerde NKD bij Avanti in Pijnacker heeft DeetosSnel/Volhuis net naast de landstitel gegrepen. Waar eerder op de dag de C-aspiranten met 5-4 wel de overwinning opeisten tegen hun leeftijdsgenoten van Groen Geel, daar moest het vlaggenschip van DeetosSnel na een 6-6 ruststand met 15-16 de zege en dus het kampioenschap aan Dalto uit Driebergen laten.

In de beginopstelling van Dalto was geen plaats (meer) voor de afscheid nemende Ilona v.d. Berg. Haar plaats werd net als de afgelopen weken ingenomen door Oranje <19 speler Kaylee Alblas. Bij DeetosSnel geen verrassingen en dus de vertrouwde opstelling met Johannis, Joris, Francy en Joan als 1e aanvalsvak en de weer herstelde Raymond, Robin, Daniëlle en Daphne (nog altijd in plaats van zus Fenna) als 1e verdedigingsvak.

Op het zeer winderige veld verkoos DeetosSnel coach Harry Kelderman, die de toss had gewonnen, om eerst tegen de wind in te spelen. Slechts 2 minuten nadat scheidsrechter Alle Visser, die zijn allerlaatste wedstrijd floot, het beginsignaal had gegeven, moest hij het spel al staken. Een enorme rookontwikkeling afkomstig uit het door de Dalto supporters ontstoken Bengaals vuurwerk, zorgde voor zeer beperkt zicht, zodat een kort oponthoud de enige oplossing was.
De openingsfase was voor DeetosSnel dat vlak nadat Joan Vos haar doelpoging net uit de korf had zien draaien via een afstandschot van Francy Crielaars op 1-0 kwam. Jelle Steenbeek antwoordde echter direct van afstand: 1-1. Nadat Raymond Witvliet een vrije doorloopbal had gemist was het Barbara Brouwer die met zo’n zelfde mogelijkheid wel om wist te gaan en haar ploeg op 1-2 zette. Meteen was het aanvoerder Robin Ouwerkerk die met een droge knal de Dordtenaren weer op gelijke hoogte bracht.
Na 15 minuten spelen was de stand nog altijd in evenwicht nadat de schutters Jorrit Bergsma en Johannis Schot voor hun ploeg doeltreffend waren geweest: 3-3. In het volgende kwartier bleef deze stand volledig intact, o.a. omdat aan Dalto-zijde Barbara Brouwer weliswaar scoorde, maar een loopfout maakte, en een vrije bal niet wist te benutten, terwijl aan de kant van DeetosSnel Robin Ouwerkerk en Daphne Zwang een korte kans misten en Raymond Witvliet onder de korf uit de afvang ook het vizier niet op scherp had staan. Daarnaast speelde zoals gezegd de sterke wind beide ploegen behoorlijk parten.
In de laatste 5 minuten kwam de score gelukkig weer op gang. Om en om werd de korf evenzoveel keer gevonden als in het eerste halfuur. De doelpunten kwamen achtereenvolgens uit handen van Otto Fabius (strafworp), Daniëlle Kerkhoven, Lieveke Meiling, Francy Crielaars, Paula Bos en Daphne Zwang, die met een prachtige doorloopbal op slag van rust de pauzestand op 6-6 bracht.Na de kantwissel was het eerste wapenfeit voor DeetosSnel dat via Johannis Schot van afstand weer eens op voorsprong kwam: 7-6. Een uiterst twijfelachtige strafworp tegen Daphne Zwang, waarbij het arbitrale duo niet goed kon zien wat er precies gebeurde, werd benut door Jorrit Bergsma, zodat de stand weer in evenwicht kwam. Jesper Oele en Raymond Witvliet scoorden van afstand, wat in een 8-8 tussenstand resulteerde na 8 minuten spelen in de 2e helft.
Achteraf gezien brak toen de beslissende fase van de wedstrijd aan. In een tijdsbestek van slechts 6 minuten wist Dalto 4x van achter de korf van afstand te scoren door Jelle Steenbeek, Jorrit Bergsma, Paula Bos en Barbara Brouwer. Omdat Johannis Schot en Joan Vos vrij snel daarna ook scoorden, bleef er met een stand van 10-12 gelukkig sprake van een echte wedstrijd. Tot tweemaal toe wist Dalto door strafworpen van Otto Fabius en Jorrit Bergsma weer uit te lopen naar een marge van drie, maar Daphne Zwang en Francy Crielaars brachten DeetosSnel beide keren weer op een verschil van twee: 12-14. Een afstandschot van de goed spelende Daphne Zwang zorgde er zelfs voor dat het geloof in een goede afloop weer volledig terugkwam bij de ploeg van Harry Kelderman.
Jesper Oele schoot aan de andere kant de 13-15 binnen, maar het was Joan Vos die even later op slimme wijze in de aangeefpositie een korte kans wist te benutten en met nog 9 minuten op de klok de spanning weer terug bracht. De gelijkmaker leek in de lucht te hangen, maar na een ongelukkige actie van Robin Ouwerkerk, waarbij de bal bij het uitwerken op z'n voet terecht kwam, was het toch weer Dalto dat via een korte kans uit de rebound van Jelle Steenbeek het gat vergrootte: 14-16.
Een ontketende Daphne Zwang wist echter van geen opgeven en bracht van afstand DeetosSnel 5 minuten voor tijd nog een keer op een 1-puntsachterstand. Reden voor Dalto-coach Ron Steenbergen om aanvaller Ilona v.d. Berg in te brengen voor de meer verdedigend ingestelde Paula Bos. Nadat Raymond Witvliet een schot van afstand uit de korf zag draaien, sorteerde de genoemde wissel toch effect. Een vooral op de doorbraak spelende Ilona v.d. Berg werd anderhalve minuut voor tijd volgens Alle Visser onreglementair gestopt door Francy Crielaars met als gevolg een strafworp. De definitieve beslissing viel echter niet omdat Otto Fabius miste. Nog één keer mocht DeetosSnel aanzetten voor de jacht op de gelijkmaker en dus een verlenging van de finale. Met een ultieme sprong achterwaarts uit de  rebound leek captain Robin Ouwerkerk zijn afscheid nog weer even uit te stellen: 16-16? Nee, want tot ontzetting van velen keurde arbiter Visser de goal van Robin af voor verdedigd en wenste hij niet mee te werken aan een verlenging van de carrièreduur van Robin en hemzelf. Even later was het definitief gedaan en mocht Dalto zich de landskampioen op het veld noemen.

De scherpte in de afronding bij Raymond Witvliet en Robin Ouwerkerk was op deze dag helaas beduidend minder dan de voorgaande weken, al compenseerde Daphne Zwang daar nog veel van. Het mocht uiteindelijk niet baten. Voor DeetosSnel rest er een 2e plaats, wat een geweldige prestatie genoemd mag worden! Na een tumultueus verlopen zaalseizoen, waarin de ploeg zich op de slotdag in veiligheid speelde, wist het de stijgende lijn op het veld door te trekken, resulterend in een finaleplaats als beloning. Het seizoen 2012-2013 is daarmee definitief afgesloten en zo is er ook een (definitief of voorlopig) einde gekomen aan het tijdperk met de stoppende Robin Ouwerkerk, de naar zijn eigen club terugkerende Joris Keeman, de naar PKC vertrekkende Francy Crielaars en interim-coach Harry Kelderman, die samen met de andere technische stafleden Dennis Voshart, Harm Brandt en Patrick den Hertog met vlag en wimpel slaagde in deze periode.

Volgend seizoen (met laatstgenoemden als technische staf) nieuwe ronde, nieuwe kansen!
Bron: Website DeetosSnel.

 


Verslag Marco Jansen (KNKV)
Dalto heeft de slotwedstrijd op de Nationale Korfbaldag 2012 naar zijn hand weten te zetten en rekende in een spannend duel af met DeetosSnel/Volhuis: 16-15. De formatie uit Driebergen was in Pijnacker net iets sterker dan de Dordtse ploeg en verzekerde zich door de finale van de Ereklasse winnend af te sluiten van de Nationale Veldtitel. Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg, die hun laatste minuten voor Dalto 1 speelden, namen zo afscheid van het hoogste podium als Nederlands kampioen.

 

Hoewel de zon ’s avonds nog volop doorbrak, was net als in eerdere wedstrijden op de accommodatie van Avanti in Pijnacker de wind wel van invloed. Vanaf het moment dat scheidsrechter Alle Visser, die zijn laatste duel op topniveau floot, het beginsignaal gaf, was dat zichtbaar in het spelbeeld. Dalto, dat met wind mee begon, kon het grootste deel van het speelveld bestrijken, terwijl het spel van Deetos plaats vond op een kleine strook achter de korf. Beide ploegen hielden elkaar desondanks in evenwicht. Na een kwartier spelen was wel duidelijk dat de doelpunten niet als rijpe appelen zouden vallen, want de score was op dat moment 3-3. Deetos kreeg in die fase de betere kansen, maar kon niet loskomen, doordat het spel op het kleine stukje veld steeds statischer werd. Ook Dalto schoot de bal er niet in, waardoor het een kwartier later nog steeds 3-3 was. Merkwaardig genoeg vielen toen in vier minuten evenveel treffers. Daniëlle Kerkhoven had van afstand meteen het antwoord klaar na de strafworp van Otto Fabius, terwijl Francy Crielaars onmiddellijk een uitlooppoging van Lieveke Meiling ongedaan maakte: 5-5. Dalto behield de kleine voorsprong door een treffer van Paula Bos, maar met een doorloopbal zorgde Daphne Zwang voor evenwicht halverwege: 6-6.

Na rust leek DeetosSnel de beste papieren te hebben, omdat de ploeg nu met de wind in de rug ging spelen, maar het tegendeel bleek waar. De Dordtenaren kwamen nog wel 7-6 voor door Johannis Schot, maar hierna kende Dalto plots een erg doeltreffende fase en liep ogenschijnlijk gemakkelijk weg van de tegenstander. Na een kwartier in de tweede helft hadden Jelle Steenbeek, Bergsma, Bos en Barbara Brouwer allen van afstand gescoord en had Dalto ineens een ruime marge: 8-12.

Deetsos knokte zich knap terug van de achterstand. Joan Vos gaf de eerste aanzet (10-12), waarna door treffers van Crielaars en Zwang in een minuut weer alles mogelijk was: 13-14. Jesper Oele onderkende het gevaar en scoorde onmiddellijk tegen, waardoor deze fase van de wedstrijd spannend en aantrekkelijk was.

Opnieuw Vos bracht het verschil terug tot één met een schot, waarna Steenbeek beheerst een kans van dichtbij benutte. Ondanks dat Daphne Zwang de marge weer verkleinde (15-16), lukte het Deetos niet de gelijkmaker te forceren.  De viermaal scorende Zwang werd in de eindfase te weinig gezocht.

Robin Ouwerkerk gooide de bal nog wel door de mand, maar Alle Visser vond dat Jelle Steenbeek kort genoeg verdedigde en keurde de goal af. Fabius had vlak daarvoor bij een strafworp de bal over de korf gegooid, maar dat bleef uiteindelijk zonder gevolgen.

“Ik had eigenlijk verwacht dat we door zouden drukken maar op het laatst werd het nog spannend. Wij werden te statisch en Deetos kon in die hoek achterin het veld druk op de ballijnen zetten. Het was moedig van de scheidsrechter om hun laatste doelpunt af te keuren”, vond Bergsma. De titel noemde hij terecht. “We hebben het hele veldseizoen laten zien dat we de beste ploeg zijn.” Bergsma zwaait af met zijn tweede veldtitel. “Deze prijs is weliswaar geen hoofdprijs, maar wel één van de twee prijzen die te halen zijn. Ik heb bij Dalto vijf jaar om de prijzen gespeeld. Ondanks dat we twee keer Ahoy verloren hebben vind ik dat er absoluut niet meer in zat.”

Bergsma kijkt dan ook met een tevreden gevoel terug op zijn carrière, die hem ook bij Oost-Arnhem bracht. “De laatste twee jaar ging het erg goed en heb ik ook een stuk plezier teruggekregen. Vorig jaar was ik puntspeler en was een topjaar. Dit jaar moet ik meer als leider de kar trekken en was ik veel sturend bezig. In het veld gaat het prima en voel ik me zeker nog goed genoeg, maar alle dingen erom heen kosten veel energie; ik heb me altijd moeten bewijzen en er veel voor moeten laten. Die balans sloeg de laatste tijd minder positief door.”  Bergsma gaat ‘voorlopig even niks doen’. “Ik wil nog niet structureel trainer of coach zijn.”

Met Ilona van den Berg stopt bij Dalto nog een topspeelster, naar eigen zeggen te vroeg. “Het is jammer dat ik niet in de basis begon, maar eigenlijk had ik vorige week al afscheid genomen. Het is wel zuur dat ik op mijn 26e al moet stoppen. Ik zou wel willen doorgaan, maar mijn enkels zijn aardig versleten en laten dat niet toe. Ook werk ik bij de Marechaussee en dat is door onregelmatige tijden ook heel intensief.”

De goed spelende Francy Crielaars was ondanks het verlies van Deetos niet ontevreden. “Het spel met dit weer was goed, maar we hadden scherper moeten zijn bij kansen rond de korf. We hebben als ploeg geknokt en de tweede helft liep het makkelijker en zorgden we voor meer gevaar. Maar dat deed de tegenstander ook. Het was niet genoeg, maar ondanks dat ik baal dat we verloren hebben, kijk ik er achteraf met een positief gevoel tegenaan.
Bron: Website KNKV.

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen