2009-2010 Koog Zaandijk zaal
Koog Zaandijk is na één jaar op de tweede plaats weer landskampioen. De ploeg van coaches Wim Bakker en Jenne Warrink zag de suprematie in de competitie (zeven punten voorsprong op achtervolgers Dalto en Fortuna) bevestigd worden met 22-20 winst in de Lotto Korfbal League finale op Dalto. Dat streed voor wat het waard was, maar kon op de belangrijke momenten niet de extra klasse tonen die KZ wel in huis had.

De finale vond dit jaar vanwege verbouwingswerkzaamheden aan Ahoy’ in de sfeervolle evenementenhal 1 plaats en kende een verrassende beginfase. Niet huizenhoge favoriet Koog Zaandijk, maar underdog Dalto startte het best. Na 7 minuten had de ploeg van Herman van Gunst een 4-1 voorsprong genomen door treffers van Adriaan van Dijk, Jos Roseboom, Jorrit Bergsma en Henriët Brandsma. KZ leek nog te moeten warmdraaien, maar kwam onder meer door twee strafworpen van Tim Bakker (beiden verdiend door Erik de Vries) langszij: 4-4. Een mooie doorloopbal van Kim Cocu (in totaal vier treffers) betekende de eerste voorsprong voor de ploeg uit Koog aan de Zaan.

Bob de Jong, die zijn laatste zaalwedstrijd in Dalto 1 speelde, maakte uit een zelf verkregen strafworp gelijk (5-5), maar de wedstrijd was inmiddels gekanteld in Noordhollands voordeel. De Vries, uit een assist van Bakker, en Rosemarie Roozenbeek met een fraaie omdraaibal maakten een verschil van twee (5-7), waarna KZ-aanvoerder Chris Kaper, die óók een mooi afscheid in Ahoy’ in gedachten had, de stand op 5-8 zette met een afstandsschot.

De door Dalto-coach Herman van Gunst aangevraagde time-out miste zijn uitwerking niet, want de Driebergers kwamen via een vrije bal van Merle van Rijn en een schot van Ilona van den Berg terug tot 7-8, 2009-2010 Koog zaandijk wint finale 2maar Bakker voorkwam de gelijkmaker door van afstand te scoren. KZ heerste in de rebound en kon lange aanvallen opzetten, waardoor het Dalto ogenschijnlijk makkelijk op afstand hield. Dalto had het in één vak aanvallend lastig, doordat Bob de Jong aanvallend weinig ruimte kreeg van Tim Bakker. Bij 8-10 scoorde De Jong zijn enige veldgoal. Doordat Bakker ook de topvorm niet had, moest het spektakel uit het andere vak komen en dat zou na rust zeker gebeuren. Het aanvalsduo Kim Cocu/Roxanna Detering gaf het publiek vast een voorproefje door voor rust nog tweemaal doel te treffen: 9-13.

De tweede helft begon met een score van Dalto (Ilona van den Berg), maar op het moment dat de Driebergers een optisch overwicht dachten te hebben, sloeg KZ toe. De drievoudige finalist op rij had na 8 minuten in de tweede helft een verschil van vijf op het scorebord (11-16) en leek dichtbij een nieuwe landstitel. Doordat de aanvallen in het vak van Bakker stokten, kreeg Dalto weer hoop en kwam de wedstrijd ook helemaal los. Schutter Jos Roseboom, in de eerste helft onopvallend, scoorde twee keer kort achter elkaar (15-17), maar na de vakwisseling waren het opnieuw Detering (afstandschot) en Cocu (doorloopbal na fantastisch reboundwerk van Rick Voorneveld) die de marge weer op vier brachten: 15-19. Nu was het weer aan Dalto en schoot Jorrit Bergsma twee keer achter elkaar raak: 17-19.

Een belangrijke vrije bal was vervolgens niet aan Merle van Rijn besteed, en in plaats dat Dalto op één punt kwam, schoot uitblinker Voorneveld op het moment dat de 5 minuten zuivere speeltijd ingingen zijn ploeg met twee goals weer op vier: 17-21. Dit bleek de beslissing in de wedstrijd, want Dalto was in de eindfase niet meer bij machte om de aansluiting te maken. Erik de Vries, die de rol van spits van Tim Bakker had overgenomen, kon bij 18-22 het feest op de tribune al laten beginnen. Dat De Jong (strafworp) en invaller Maarten Groot Hulze het verschil in de slotminuten nog naar 20-22 verkleinden, bracht de eindzege net meer in gevaar. Coach Bakker haalde Kaper voor een publiekswissel naar de kant en KZ verzekerde zich van weer een landstitel in Ahoy.

“Genekt door mindere rebound en gemiste vrije ballen”
Dalto stond na drie wedstrijden om de derde plaats voor het eerst sinds 2006 weer in de finale en was tevreden met die prestatie, maar het verlies zorgde voor een bittere teleurstelling.

“We kwamen aanvallend tekort, want ons schot was te matig”, sprak Dalto-coach Herman van Gunst kort na het laatste fluitsignaal. “Dat is een heel grote teleurstelling, want we kunnen beter dan we vandaag hebben laten zien. We misten teveel vrije ballen en Bob heeft wel veel geschoten, maar weinig gescoord. Na rust hebben we ons mentaal goed hersteld en is het heel lang een wedstrijd gebleven. Maar we konden KZ niet breken, ondanks dat we het na rust tactisch goed deden met Jos en Jorrit in de aanval.”

Ilona van den Berg vond dat KZ door een betere rebound het verschil maakte. “Zij hadden zowel aanvallend als verdedigend veel meer rebounds. Daardoor hadden we het aanvallend en verdedigend zwaar. Het lukte niet om het verschil echt kleiner te maken en dat is heel zuur.”

Jorrit Bergsma en Rick Voorneveld vergden het maximale van elkaar, wat vooral na rust leidde tot een interessant onderling duel. “Zij hadden heel veel ‘over’ en hun dames waren scherp. Maar waar we voor rust iets te weinig in de wedstrijd kwamen, konden we na rust wel mee blijven scoren. We kwamen niet dichterbij doordat we wat kansen misten, wat ons heeft genekt. Het had wel gekund, want ik vond KZ niet echt goed”, baalde Bergsma.

“Fantastisch afscheid”
Elf seconden voor tijd werd hij naar de kant gehaald en kreeg hij een groot applaus van het korfbalpubliek in Ahoy. Chris Kaper nam afscheid met zijn tweede landstitel en genoot van zijn publiekswissel. “Fantastisch, ik had niet eens door dat het al bijna tijd was. Dat speciaal voor mij gemaakte spandoek vond ik ook heel mooi”, sprak de KZ-aanvoerder zijn waardering uit. De 33-jarige routinier heeft genoten van het spelen in de getalenteerde KZ-ploeg. “We trainen hartstikke vaak en korfbal staat bij deze ploeg op één. Dat is ontzettend gaaf.” Hoewel KZ vrijwel de hele wedstrijd voor stond, was winst voor Kaper allerminst een zekerheid. “In ons vak draaide het prima met lange aanvallen. Maar we lieten wel veel ballen door, want Jos en Jorrit schoten onwijs goed. De laatste weken hebben we het in de eindfase steeds moeilijk gehad, dus ik had geen zeker gevoel.”

“Eerste aanvalsvak KZ het beste van de wereld”
KZ-coach Wim Bakker vond dat de winst op Dalto ‘zeker niet vanzelf’ tot stand was gekomen. Zijn ploeg kon zich geen verslapping permitteren. “Elke aanval en verdediging hadden we volle concentratie nodig. Maar dat is ook onze kracht: elke actie als kans zien. Dat hebben we goed gedaan want we bleven gefocust. Maar het was zeker niet onze beste wedstrijd”, erkende hij.

Toch haalde het eerste aanvalsvak van KZ (met Rick Voorneveld, Chris Kaper, Kim Cocu en Roxanna Detering) na rust een uitzonderlijk hoog niveau. “Het zijn vier allround spelers en met hun souplesse, finesse en timing spelen zij korfbal op grandioze wijze. Dat is het beste van de wereld.” De woorden van Bakker werden onderstreept door de benoeming van Kim Cocu en Rick Voorneveld tot Asics speelster en speler van de finale. “Vandaag was dat vak heel sterk, maar het andere vak stond er ook toen het er om ging.”

“Blijven groeien en nog beter worden”
Hoewel het scoreverloop aanvankelijk niet in het voordeel van KZ verliep, was Roxanna Detering altijd2009-2010 Koog zaandijk wint finale 1 overtuigd van de goede afloop. “Ondanks het slechte begin wist ik meteen dat we deze wedstrijd zouden gaan winnen. We waren zo goed voorbereid en dat heeft ons heel sterk gemaakt. We hebben geleerd van het verlies tegen PKC (KZ verloor de tweede playoff met 25-24, en moest daardoor een extra wedstrijd spelen om zich voor de finale te plaatsen) en bleven nu een stuk rustiger.”

De landstitel is voor Detering een bekroning op het goede seizoen van KZ. “We hebben ons kapot getraind, maar we blijven maar groeien. We zijn beter geworden, dus dan mag er ook druk zijn. We waren favoriet, maar als je dan ook aan de top kunt blijven, dan is dat echt knap.”

Kim Cocu blinkt doorgaans in een dienende rol uit, maar was nu met vier treffers verantwoordelijk voor de meeste veldgoals bij KZ. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ze benoemd werden tot Asics speelster van de finale. “Dat is hartstikke leuk, maar de zaaltitel is het belangrijkst. Ik ben daar heel blij mee”, sprak Cocu. “In de rebound waren we sterk, waardoor het lekker draaide. Maar tegen PKC stonden we ook dik voor en dat houd je toch in je achterhoofd. Dit seizoen hebben we vooral het begin heel goed gespeeld, maar daarna werd het door blessures wat minder. In ons vak spelen we het hele seizoen al ‘3-1’ en iedereen kan scoren. In het andere vak draait het minder om Tim en scoren de anderen ook mee. Ik denk dat we nog beter kunnen, dus er blijven genoeg uitdagingen.”
Bron: Website Korfballeague.
Fotograaf: Erik Mulder
Meer foto's op: http://www.sport-shots.nl
Fotograaf: Elly Wendrich
Meer foto's op: http://www.photobyelly.nl

KORFBALLEAGUE IN CIJFERS

1)

Koog Zaandijk

18

15

1

2

31

496

- 399

2)

Fortuna/MIHR

18

12

0

6

24

403

- 360

3)

Dalto

18

12

0

6

24

471

- 432

4)

PKC/LucassenBoer

18

10

1

7

21

392

- 404

5)

DOS'46

18

9

1

8

19

400

- 382

6)

TOP/Wereldticket.nl

18

8

1

9

17

423

- 429

7)

Nic. / Alfa-college

18

6

2

10

14

392

- 430

8)

Blauw Wit / HavenFD

18

5

3

10

13

402

- 433

9)

OVVO/De Kroon

18

5

0

13

10

375

- 442

10)

DeetosSnel/Volhuis

18

3

1

14

7

363

- 416

 

KRUISFINALES
Koog Zaandijk - PKC/LucassenBoer 24-15
PKC/LucassenBoer - Koog Zaandijk 25-24
Koog Zaandijk - PKC/LucassenBoer 25-19
Fortuna/MHIR - Dalto 18-26
Dalto - Fortuna/MHIR 25-19

 

FINALE Koog Zaandijk - Dalto   22-20  (13-9)
Datum: 17 april 2010
Plaats: Rotterdam "AHOY"
Toeschouwers: 8000
Scheidsrechter: Henry van Meerten
Assistent: Ed Hom
Juryvoorzitter: Rene Mulder
Koog Zaandijk:

Chris Kaper(2)(Bart Nieuwenweg 59'),Erik de Vries(3),Eva Sprangers,Kim Cocu(4),
Rick Voorneveld(4),Rosemarie Roozenbeek(2),Roxanna Detering(3),Tim Bakker(4).
Coach: Wim Bakker.

Dalto: Adriaan van Dijk(2)(Maarten Groot Hulze(1),Bob de Jong(4),Henriët Brandsma(1),Ilona v/d Berg(3)
Jorrit Bergsma(4)(Otto Fabius),Jos Roseboom(4),Merle van Rijn(1), Simone Timmerman.
Coach: Herman van Gunst.
2009-2010 Koog Zaandijk zaal
Koog Zaandijk

2009-2010 Dalto 1
Dalto
Foto's: Marco Spelten.

 

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen