1991-1992 ROHDA 1 veld
Staand: Coach Anton Poelstra, Peter Schallenberg, Ruud van Beugen, Frits Wip,
René Kruse, Verzorger Peter Broeshart, Teammanager Dick v/d Velde.
Zittend: Ingeborg Meijerhoven, Arja de Wee, Karin Spierings,
Monique Uidam, Katja Buijsman-Schreuder, Jolanda Kampers.

Bronfoto: Website AKC ROHDA.

ROHDA kon zich zaterdag 23 mei al voorbereiden op zijn kampioensreceptie. De Amsterdammers hadden namelijk aan twee van de drie play-off-wedstrijden voldoede om Deetos te overmeesteren.Na de 7-3 overwinning in Dordrecht maakten de Rohdianen het karwei thuis met 10-6 af. Het betekende voor ROHDA de derde achtereenvolgende veldtitel, waarbij Deetos tevens driemaal de verliezende partij was.

ROHDA'S voorzitter George Kruse was danig in zijn schik met deze derde titel in successie: "Ik ben trots op dat wij de laatste veldtitel in drie vakken én de eerste titel in twee vakken hebben veroverd", zei Kruse na afloop van de beslissend match.
De tevredenheid bij ROHDA over deze titel was begrijpelijk. De Amsterdammers grepen dit seizoen naast een plaats in de zaalfinale en zagen bovendien trainer/Coach Janne Engelberts tussentijds vertrekken. Anton Poelstra, die lange tijd in ROHDA'S eerste team speelde, nam tijdens de tweede helft van de veldcompetitie als interim-coach de honneurs bij ROHDA waar. Geen geringe opgave voor Poelstra, want na de tegenvallers in de zaal moest het moreel van de ploeg weer wat worden opgekrikt. Dat lukte, want via een prima vertoning tegen Oost-Arnhem stormde ROHDA wéér de veldfinale binnen.

Misser
In de eerste wedstrijd van de play-offs was er van een finalesfeer weinig te merken. Storend was dat de begintijd kort voor de wedstrijd werd gewijzigd van zeven uur in half acht. Bovendien was men bij Deetos vergeten een programmaboekje te maken en dat is voor zo'n goed georganiseerde vereniging een misser. De wedstrijd was al evenmin geslaagd. De openingstreffer van Frits Wip uit een doorbraak werd gevolgd door een weinig productieve periode, die helaas zou voortduren tot het eindsignaal. Het aanvalsvak van Deetos met Jiska Brandt, Ellis Bolte, Hans Leeuwenhoek en Gert-Jan Kraaijeveld had geen goed antwoord op de tactiek van ROHDA, waarbij de verdedigers zich wat terug lieten zakken. Men noemt dat achterverdedigen, maar logische betekenis van dat woord ontgaat mij in dit verband. ROHDA voerde zijn tactiek met succes uit, vooral dankzij de sterke rebound van Ingeborg Meijerhoven en Ruud van Beugen. Na de tweede treffer van Wip vond Jacqueline Haksteen pas halverwege de eerste helft de korf door de Dordtenaren. Kort daarp liet Leeuwenhoek uit een strafworp 2-3 aantekenen. In de resterende tijd voor rust leek het er opnieuw op dat de korf van Deetos eerts aanvalskwartet dichtgespijkerd was.

Ondertussen vochten Haksteen en Karin Spierings vinnige duels uit. Arbiter Jan van de Heide trad daar niet altijd op duidelijke wijze tegen op. Haksteen kreeg in de periode vlak voor rustsignaal een groot aantal vrije worpen. Het was dan ook verrassend dat Van De Heide een overtreding van Haksteen bestrafte met een strafworp. Op mijn vraag over de aanleiding van die beslissing mompelde Van de Heide iets over een paar keer duwen in de rug door Haksteen. Herhaalde overtreding dus. Peter Schallenberg miste de toegekende strafworp overigens, maar maakte die fout goed met een rake doorbraak. Ruststand derhalve 2-4.
Ook ROHDA maakte na de pauze een zeventien minuten durende schotloze periode door. Met het doelpunt van Oscar Mulder leek de weg voor Deetos naar een positief resultaat weer open. René Kruse schoot echter een minuut later eindelijk raak en na een vergissing van Anouk Brandt, die Frist Wip op de hand mepte, viel het doek voor Deetos. Uit nog een strafworp bepaalde Schallenberg de eindstand: 3-7. Zowel Wim Peetoom ("goed schieten is het enige wapen tegen achterverdedigen")

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen