KCC/Delta Logistiek B1 verslaat in de zaalfinale Fortuna/MHIR B1
Lees meer ...
DeetosSnel B1 wint de veldfinale van Groen Geel B1.
Lees meer ...
GKV(G) B1 Nederlands kampioen in de 1ste klasse.
Lees meer ...
Weidevogels B1 pakt in Sliedrecht de titel in de 1ste klasse.
Lees meer ...
De Korfrakkers B1 winnen de dames zaaltitel tegen Rosolo B1.

DeetosSnel B1 2
 

Jonge ploeg
Na een goede voorbereiding waarin gestreden wordt voor de basisplekken, blijkt na de keuzes dat er wel een heel jonge B1 staat. Slechts Maureen en Lex zijn 2e-jaars B. Terwijl Brend eigenlijk nog pas C-heer is. De overige vijf (Demi, Laura, Sharon, Mats en Wessel) zijn 1e-jaars B. Daarbij aangetekend dat Sharon en Laura al wel een jaar in de B1 en B2 hebben gespeeld en eerder waren doorgeschoven. Maar met een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 14 staat er toch een piepjonge ploeg. Maar wel één met veel talent en leergierige spelers. Een mooie uitdaging voor trainer/coach Rinke Hoekstra.

 

Lange weg
De weg naar de veldfinale was lang, heel lang. Eigenlijk een seizoen lang. Bij de indeling van de poules wisten we op voorhand dat het moeilijk zou worden om kampioen DeetosSnel B1 1te worden. Namelijk ingedeeld met KCC (allemaal 2e-jaars) en Trekvogels (2 seizoenen terug fysiek nog te lang en sterk). Dat lijken op voorhand en achteraf gezien ook de sleutelduels. In de laatste oefenwedstrijd wordt een leuke pot gespeeld tegen KCC B1. Lang staat de ploeg op voorsprong, maar de wedstrijd duurt te lang om dat vast te houden en KCC komt langszij en wint de pot alsnog. Een mentale tik, aangezien een week later in de eersteDeetosSnel B1 3 competitiewedstrijd beide ploegen opnieuw tegenover staan op hetzelfde veld. Die wedstrijd houdt de ploeg het echter langer vol en weet de winst (13-10) over de streep te trekken. Een mini-voorsprong in de poule is gepakt op titelfavoriet KCC. Die gaat echter enkele weken later teniet door onnodig verlies tegen Trekvogels (10-13).

Na de zaal, bij de hervatting van de veldcompetitie wacht direct de ultieme wedstrijd, uit in Capelle tegen KCC. Beiden ploegen staan in punten gelijk. KCC is zojuist in de zaal Nederlands kampioen geworden en wist in de zaal DeetosSnel B1 twee keer te verslaan (11-16 en 12-17). De B1 laat echter zien ontzettend gegroeid te zijn tijdens de zaalperiode en heeft een ‘niemand kan ons iets maken’-mentaliteit. Er wordt keihard gewerkt voor elkaar en iedereen is ontzettend gefocust en onverstoorbaar voor randzaken. De wedstrijd wordt gewonnen in het hol van de leeuw (10-12). De mini-voorsprong is er opnieuw en vanaf nu geldt … “nergens iets meer laten liggen!” Dat lukt, ook tegen Trekvogels wordt, weliswaar met beperkte cijfers maar zonder ook maar enig moment de controle te verliezen, gewonnen (4-6).

DeetosSnel B1 4Al in de week voor de kampioenswedstrijd tegen hekkensluiter Vitesse is de groep feitelijk al bezig met de analyse en (be)speelwijze van DSC. Naar verwachting zal dat de tegenstander worden in de halve finale. De beoogde dynamische speelwijze wordt al uitgeprobeerd tegen Vitesse. Het resulteert in wellicht de meest aantrekkelijke wedstrijd van de B1 dit gehele seizoen (15-3). Om te smullen …
Maar laagvlieger Vitesse is natuurlijk niet te vergelijken met poulewinnaar DSC B1.

Halve finale tegen DSC B1
In Papendrecht moet DeetosSnel B1 aantreden tegen DSC B1 uit Eindhoven. Geen onbekende tegenstander, aangezien de ploegen in de zaal bij elkaar in de zwaarste poule waren ingedeeld. In de zaal wist DSC ook beide wedstrijd te winnen (9-15 en 15-18). In de halve finale laat DeetosSnel B1 opnieuw zien dat ze individueel, maar zeer zeker ook al team, gegroeid zijn. De ploeg speelt zelfverzekerd, is stabiel en onverstoorbaar. Dynamisch spel kan net zo eenvoudig afgewisseld worden met sober en effectief spel. Zowel aanvallend als verdedigend. Grote kracht van het team is ook dat iedereen alle functies kan vervullen en in staat is te scoren. De achterstand van 2 doelpunten net na rust lijkt de B1 niets te doen. Ze spelen ogenschijnlijk rustig door met hun eigen spel en weten in luttele minuten de stand te keren naar 2 doelpunten voorsprong. En die spelen ze vervolgens ‘zakelijk’ uit.

Finale – voorbereidingsweek
De voorbereiding voor de finale tegen Groen Geel is uiteraard een stuk korter. Slechts één week. De begeleidingDeetosSnel B1 5 heeft echter zijn huiswerk goed gedaan. De andere halve finale tussen Groen Geel en De Meeuwen is door Jeroen Klein gefilmd. De coaches, maar ook alle individuele spelers kunnen op zondag al de tegenstander analyseren. Daarbij maakt coach Rinke ook graag gebruik van zijn tactisch goed onderlegde teamgenoot Harry Kelderman. De sterke en zwakke punten van Groen Geel zijn voor hen duidelijk. Nu nog overbrengen op de groep. “Alle aanwijzingen worden door deze groep razendsnel opgepakt” aldus ‘klankbord’ Kelderman.
Op dinsdag en donderdag wordt er scherp getraind, waarna met elkaar nog eens de belangrijkste beelden van Groen Geel worden doorgenomen. De laatste puntjes in voorbereiding op de finale worden op de “i” gezet door de begeleiders. En het besluit genomen om, als gevolg van de verwachte regen, de oversteek naar de ‘uitwedstrijd’ per fiets (lange tijd door team en coach gebruikt om de finale als streefdoel te halen) te annuleren. Door en door nat aankomen past niet in een goede voorbereiding.

Finaledag – verzamelen
Op zaterdag verzameld de ploeg om 11.15 uur in de kantine aan de Vorrinklaan. Op het terrein zijn op dat moment al vele vrijwilligers in touw om de Nationale korfbaldag, met finales bij de junioren en senioren, voor te bereiden. De spelers van de B1 komen daardoor ook direct in een NKD-sfeer. Maureen werkt haar gebruikelijke (en volgens haar noodzakelijke) rituelen af. Anders komt het niet goed vandaag. Nog voordat de spelersgroep aan een lichte brunch (met broodjes en fruit) kunnen beginnen worden er nieuwe NK-shirts uitgedeeld. René van der Linden heeft zijn werkgever KPMG zover DeetosSnel B1 6gekregen dat zij de shirts wilde sponsoren. Hij mag de eerste shirts dan ook overhandigen. Prachtige zwarte sportshirts met daarop de tekst “B1 – DeetosSnel – NK veld 2013”.
Na de lichte maaltijd wordt de oversteek gemaakt naar de andere kant van Dordrecht, naar het terrein van Sporting Delta aan de Gravensingel. Per auto … dat wel.

Finale – voorbereiding
Bij aankomst wordt de ploeg opgevangen door een ploegbegeleider van Sporting Delta, die de ploeg de weg naar de kleedkamer wijst. Daarna is er ruim de tijd om in te schieten, nog een
praatje te maken en te genieten van de aankleding met spandoeken en ballonnen door ouders en supporters. Het voelt haast al een ‘thuiswedstrijd’.
Een half uur voor tijd wordt de knop omgezet en trekt de ploeg zich terug in de kleedkamer voor de wedstrijdbespreking van Rinke en Harry. Daarna is er nog ruim de tijd op goed warm te lopen en in te schieten. In één van de voorspelde regenbuien. Gelukkig zou het daarna tijdens de wedstrijd de gehele tijd droog blijven. Bijna tijd. Tijd voor de ploegen om van het veld te gaan en zich te verzamelen in de sporthal. Van daaruit lopen de speelsters en spelers één voor één het veld op en worden ze voorgesteld aan de toeschouwers. Strakke koppies …
Nog even bij elkaar in een cirkel. Een laatste woord van Rinke. Go!

Finale – de wedstrijd tegen Groen Geel B1
De eerste aanval aan beide zijden is nog even aftasten. De eerste kans voor DeetosSnel als Mats op de strafworpstipDeetosSnel B1 7 mag plaatsnemen. Een zekerheidje? (vandaag even niet). Tekort … mis. Aan
de andere kant is Lex even zijn heer kwijt die middels een doorloopbal de 0-1 aantekent voor de ploeg uit Wormer. Aan de andere kant weet ook Sharon een doorloopbal af te ronden en trekt de stand weer gelijk 1-1. Wisselen van functie en opnieuw even aftasten. Een inschattingsfoutje van Wessel in de paalzone wordt direct door GG afgestraft 1-2. In de achtste minuut weet Lex wel vanaf tweeënhalve meter een stip (voor Demi) te verzilveren: 2-2. Vanaf dat moment lijkt DeetosSnel de bovenliggende partij. Er zijn leuke aanvallen en prima doelkansen, terwijl GG op dat moment tot weinig echte kansen komt. De voorsprong wordt dan ook gepakt door doelpunten van Laura (doorloopbal in 12e minuut) en Wessel (korte kans in 16e minuut): 3-2, 4-2. GG kruipt nog even dichterbij na een schot van afstand (4-3), maar Lex weet kort voor rust het gat weer te vergroten naar twee doelpunten door één van zijn dodelijke vrije ballen erin te gooien: 5-3.
Rust.
Niets aan de hand lijkt het. Op dezelfde voet verder zou je zeggen. Misschien niet sprankelend, maar wel onder controle. Maar Rinke zal het team ook hebben voorgehouden dat Groen Geel een week eerder, in de halve finale tegen De Meeuwen, ook twee gezichten liet zien. Een zwakke voor de rust en een sterke revival na de rust. Even lijkt dat scenario ook tijdens deze dag gestalte te krijgen. In 5 minuten tijd moet Brend twee keer het hoofd buigen (4-5 doorloopbal en 5-5 afstandschot). Ojee. In de eerstvolgende aanval weet Demi echter direct te scoren en de voorsprong weer te pakken, een afstandschot recht tegen de sterke wind in (6-5). Anderhalve minuut later staan de beide teams alweer gelijk als de dame van Laura opnieuw van afstand weet raak te schieten (6-6). Dan lijkt het in 9 moeizame minuten mis te gaan. Nadat Mats opnieuw een strafworp mist, valt in de eerstvolgende aanval van GG direct een tegendoelpunt (afstandsschot tegen Demi, 6-7). In de 40e minuut wordt opnieuw een strafworp gegeven aan DeetosSnel. Durft Mats nogmaals plaats te nemen op de strafworpstip. Ja dus DeetosSnel B1 8(blijkbaar niet bang uitgevallen). Maar, zoals al eerder aangegeven, was het niet de (strafworp)dag van Mats. Ook deze derde stip gaat mis. In de 45e minuut vergroot GG vervolgens zijn voorsprong tot 2 doelpunten (afstandsschot tegen Maureen, 6-8).
Nog een kwartier te spelen. De supporters en ouders kijken bedrukt.
Nog een kwartier te spelen. “Tijd zat en niets aan de hand” lijken de spelers te denken. Het zelfvertrouwen en de stabiliteit die de ploeg de gehele 2e veldhelft al laat zien komt hier ook weer naar voren. Lex maakt dat zichtbaar door na de vakwissel direct te aansluitingstreffer te scoren (afstandsschot, 7-8). En drie minuten later trekt Maureen via een afstandsschot de stand weer gelijk (8-8). Vanaf dat moment keert de wedstrijd weer helemaal ten goede van DeetosSnel. Groen Geel heeft moeite om zichzelf vrij te spelen en kansen te creëren en gaat ook fouten maken bij het uitwerken. In de 51e minuut valt het mooiste doelpunt van de wedstrijd als aanvoerster Sharon, na een doortikbal van Mats, een doorloopbal prachtig afrond met een one-hander (9-8). Tweeënhalve minuut levert Mats wederom de assist, bij een doorbraak legt hij de bal keurig af naar Wessel, die met een kort schot de bal prachtig afrond (10-8). We zijn aan de winnende hand, het gaatje is geslagen en de tijd tikt weg … In de 56e minuut mislukt een pass op Maureen eigenlijk, maar komt de bal in de paalzone per ongeluk bij Lex terecht. Die weet zijn lichaam er direct goed in te draaien en het buitenkansje te verzilveren (11-8). Dat kan niet meer mis! Met nog anderhalve minuut te spelen krijgt Mats nog een strafworp tegen (inspringen op tegenstander bij vrije bal), welke door GG wordt benut: 11-9. De laatste minuut breekt aan. De bal gaat nog één keer naar de aanval van GG, geen doelpunt, de
bal weer terug naar de Dordtse aanval. De supporters tellen af. Tien, negen … drie, twee, één. En het eindsignaal van de scheidsrechter.

DeetosSnel B1 is Nederlands kampioen!
De spelers, speelsters, reserves, begeleiders, ouders en supporters vallen elkaar in de armen. Zoveel zenuwen langs de kant. Zoveel vertrouwen (ook in elkaar) binnen de lijnen. Een prachtige titel van deze hele jonge groep, na die hele lang strijd vanaf augustus. In al het feestgedruis volgt vervolgens de officiële prijsuitreiking. Alle spelers, speelsters en begeleiders ontvangen de NK-medaille, waarna aanvoerster Sharon de beker in ontvangst mag nemen en kan tonen aan team en supporters.
Na afloop bleef het uiteraard nog lang onrustig. Eerst op het veld en later onder de douche(s) in de kleedkamers. Toen uiteindelijk iedereen weer schoon en gekalmeerd was kon het team de ‘terugreis’ aanvangen naar de eigen accommodatie. Daar was er wat te drinken, een overheerlijke NK-taart van coachvrouw Petra, presentjes van de ouders en een speech van Rinke. Een zeer blije en trotse coach, die toch vooral ook wilde benadrukken dat ook dit seizoen en succes pas weer een stap zijn voor deze groep (veldtitel B1) en de volgende groep (zaaltitel C1) op weg naar het vlaggenschip van de vereniging. “Ik hoop zoveel mogelijk van jullie over 3 tot 5 jaar te kunnen zien spelen in onze 1e selectie. Tegen die tijd bestaat de vereniging 100 jaar, wat zou het mooi zijn als …” aldus Rinke.
Tussen de NK-finalewedstrijden van de junioren en senioren werd de ploeg vervolgens nogmaals gehuldigd op de eigen accommodatie als “Nederlands kampioen B-jeugd”. Na afloop van de NKD vertrekt de ploeg vervolgens naar het huis van Sharon om daar met elkaar te overnachten en de dag echt af te sluiten. Iedereen was zo ‘kei-kapot’ van deze inspannende en enerverende dag dat de luikjes om 02.00 uur al dicht gingen. Met in het midden … de veroverde BEKER.

Bron: DeetosSnel


Eindstanden B aspiranten hoofdklasse veldkorfbal.
 

Kruisfinales          
15 juni 2013          
De Meeuwen B1   - Groen Geel B1     8-12  
DSC B1   - DeetosSnel/Volhuis B1   14-17  


 

FINALE DeetosSnel/Volhuis B1 - Groen Geel B1  11-9 (5-3)
Datum: 22 juni 2013
Plaats: Dordrecht (Bij Sporting Delta)
Toeschouwers:  
Scheidsrechter: John Schaap
   
Opstelling
DeetosSnel/Volhuis B1:
Sharon Vink(2), Maureen Oudman(1), Demi Blaset(1), Laura v/d Linden(1).
Mats van Gemert , Wessel van Nes(2), Brend Dingenouts, Lex Haverland(4).
Trainers/Coaches: Rik Hoekstra en Harry Kelderman.
   
Opstelling
Groen Geel B1:
Melanie Berends(1), Lisanne de Bruin(1), Fleur Gruijs(2), Lucia Schwering(1).
Terrenc Griemink, Thijs Nieuwenhuizen(1), Kevin Dik(2), Yannick Heijne(1)(Yorne Dik).
Trainers/Coaches: Arjen Rhijnsburger en Robert Berends.
   
Scoreverloop 0-1; Thijs Nieuwenhuizen, 1-1; Sharon Vink, 1-2; Yannick Heijne, 2-2; Lex Haverland, 3-2; Laura v/d Linden, 4-2; Wessel van Nes, 4-3; Fleur Gruijs, 5-3; Lex Haverland.
Rust
5-4; Kevin Dik, 5-5; Kevin Dik, 6-5; Demi Blaset, 6-6; Fleur Gruijs, 6-7; Lisanne de Bruin, 6-8; Lucia Schwering, 7-8; Lex Haverland,
8-8; Maureen Oudman, 9-8: Sharon Vink, 10-8; Wessel van Nes, 11-8; Lex Haverland, 11-9; Melanie Berends

OVERIGE VERSLAGEN

Groen Geel

Groen Geel B1 1Konden we vorig jaar in de finale van de C-1 nog constateren, dat Deetos eigenlijk sterker was en de 4-5 nederlaag uiteindelijk een terechte uitslag was, vandaag is de teleurstellende conclusie, dat Groen Geel door slordig korfbal het kampioenschap van Nederland aan zich voorbij zag gaan. Vooral de dames mogen zich dit verdedigend aanrekenen. Ondanks de hinderlijke harde wind en dus minder kans op een afstandschot bleven de GG-meisjes de snelle Deetos dames kort dekken, waardoor er een verhoogde kans op doorbraak en vrije bal/strafworp ontstonden. Dat leverde ze zo’n 6-tal onnodige doelpunten op. Deetos deed het verdedigend een stuk slimmer, door de aanvallers veel ruimte te geven zochten die hun heil in grote afstandsballen, welke door de harde wind vaak tot afzwaaiers degradeerden. Zelf speelde GroenGroen Geel B1 2 Geel vooral de eerste helft vrij lauw en fantasieloos, zodat Deetos niet echt in de problemen kwam. De 5-3 voorsprong voor de Dordtenaren was dan ook volkomen verdiend. Net als in de kruisfinale vorige week startte GG na de rust furieus, mooie snelle aanvallen gaven Groen Geel vleugels en in krap 10 minuten was de achterstand omgezet in een 7-5 voorsprong. Deetos was duidelijk van slag en miste in die periode ook nog 2 strafworpen. In plaatst van door te zetten verzandde het GG-spelletje toch weer in traag spel. Met verkeerde beslissingen rond passing, weinig beweging, maar vooral positie. Het talrijke Groen Geel publiek vroeg zich wanhopig af, waarom top aanvaller Kevin Dik in de rebound kwam te staan en rebound meisje Lucia Schwering in de punt… Niemand kon dit na afloop uitleggen…Het achterveld werd niet gebruikt en zo kon Deetos kon zich dus herstellen van de bijna knock out en via hun uitstekende dames de zege en daarmee het kampioenschap veilig stellen.

Een tweede plek van Nederland is natuurlijk niet slecht, maar het onnodig verlies smaakte toch deze keer erg zuur en niet alleen bij de spelers en de coaches…..
Je komt niet te vaak in dit soort luxe posities, er zal dus in de toekomst nog scherper met dit soort momenten moeten worden omgegaan.
Groen Geel B1 veld
Bron: Groen Geel.KNKV

In de finale van de B-jeugd spelen Groen Geel B1 en DeetosSnel/Volhuis B1 om de titel.
Groen Geel weet het eerste doelpunt in de wedstrijd te maken, nadat DeetosSnel een strafworp mist. DeetosSnel maakt de stand gelijk door een doorloopbal te scoren. Beide teams verdedigen goed en ze komen allebei dan ook lastig tot scoren. Met nog een kwartier op de klok is de stand 4-2 in het voordeel van DeetosSnel. Daarna volgt een periode van ongeveer 8 minuten zonder doelpunt, voordat Groen Geel een afstandsschot scoort. Beide ploegen worden gretiger maar gaan ook meer plaats fouten maken. DeetosSnel weet het gat weer te vergroten naar 2 punten en 5-3 is tevens de ruststand.

In de tweede helft is het weer Groen Geel dat het eerste doelpunt weet te maken. Nadat DeetosSnel de bal uitneemt, onderschept Groen Geel deze en scoort in de aanval die hierop volgt: stand 5-5. Het is te zien dat beide ploegen scherper de kleedkamer zijn uitgekomen en dat uit zich in de doelpunten die hierop volgen, het is al snel 6-7 in het voordeel van Groen Geel. 10 Minuten voor het einde staat het gelijk 8-8. DeetosSnel pakt na een mooie doorloopbal weer een puntje voorsprong. Beide ploegen proberen uit alle macht te scoren en uiteindelijk weet DeetosSnel na een afstandsschot de voorsprong te vergroten naar 2 doelpunten. Groen Geel kan zich niet meer terugvechten in de wedstrijd en DeetosSnel/Volhuis B1 mag zich na deze 11-9 overwinning Nederlands Kampioen noemen.
Bron: KNKV


 

Alle artikelen op een rijtje van meest gelezen naar minst gelezen